A flipperezés egy majdnem százéves rekreációs sport, amely az utóbbi időben újra egyre népszerűbb Európában és az egész világon is. Weboldalunkat a flipperek, a flipperezés iránti elkötelezettségünk hívta életre. Célunk, hogy olyan flipper-rajongóknak hozzunk létre találkozási pontot, akik komolyan gondolják és együtt, összefogva tesznek ennek a különleges játéknak a népszerűsítéséért. Ezen az oldalon szeretnénk mindenkit tájékoztatni a hazai és nemzetközi versenyekről, találkozókról és minden olyan eseményről, amely a hazai flipper-rajongó közönség tájékoztatását szolgálja. Oldalunk elsősorban információs jellegű, de - reményeink szerint - a hozzánk látogatók közreműködésével egy olyan portállá alakulhat, ami megfelel az egész hazai flipperes közösség igényeinek és elvárásainak.

Play a Real Game! - Play Pinball!

 


 

A flippergépek és a flipperezés története

 

A flippergépek és a flipperezés története 1871-ben kezdődött, amikor Montague Redgrave brit feltaláló bejegyeztette szabadalmát Fejlesztések a Bagatelle-ben néven, az US Patent #115,357 számon.

 

A fejlesztés a 18. század végén elterjedt francia táblás játékot a bagatelle-t újította meg, az addig egy pálcával kilőtt fagolyókat kisebb, keményebb márványgolyókra, a kilövő pálcát egy rugós kilövőre cserélte.

 

A játékteret egy kisebb dobozba lejtősen építette be, és a játék méretét valamennyivel lekicsinyítette. Ezekkel az újításokkal egy izgalmas, látványos játék jött létre, ami hamar népszerű lett, főleg a tengerentúlon, olyannyira, hogy a ’30-as évek elejére nagyon elterjedtek az ún. countertop (asztalra vagy pultra helyezhető) játékgépek, amelyek lényegében a Redgrave féle metódus szerint működtek. A népszerűség és az egyre nagyobb ismertség újabb és újabb ötleteket, majd ezekből megvalósuló fejlesztéseket eredményeztek.

 

countertopEkkor jelentek meg a mai flipperek őseinek tekinthető első gépek, mint például 1931-ben a Bingo Novelty Company „Bingo” nevű countertop gépe, amelynek gyártását a D. Gottlieb Company kezdte, hatalmas sikert alapozva meg a cégnek. Ugyanebben az évben a D. Gottlieb Company elkezdte Baffle Ball nevű countertop gépének gyártását, ami hatalmas sikert aratott a piacon. A legnagyobb újdonságot a szintén 1931-ben piacra kerülő Bally-Hoo jelentette, Raymond Maloney ugyanis opcionálisan felszerelhető lábakat adott minden gépéhez. Az addig teljesen mechanikusan működő gépeken továbblépve Harry Williams, a flippervilág egyik kiemelkedő egyénisége 1933-ban elkészített egy akkumulátorral működő elektromos áramot használó gépet. Egy évvel később már minden gépet elektromos csatlakozóval láttak el, így megindult a flipperek fejlődése, ahogy mind a játékmenet, mind pedig a látvány és hanghatások egyre bonyolultabbá és kifinomultabbá váltak.

 

A játékosok természetesen minden lehetséges eszközzel próbálták megakadályozni, hogy a golyó idő előtt leessen: emelték, lökdösték a gépeket, ami kedvezőtlenül befolyásolta mind a gépek élettartamát, mind pedig a gép által termelt bevételt. Ezt kiküszöbölendő a már említett Harry Williams 1934-ben bevezette a Tilt-mechanizmust, amely nagyobb fizikai behatásokra – egy harangszerű acélkapcsoló alkalmazásával - egyszerűen leállította a játékot. Az elektromos áram alkalmazásával egyre több újdonság került a gépekbe: 1937-ben a Bally Bumper nevű gépében jelent meg a golyót össze-vissza lökdöső bumper (gomba).

 

Tíz évvel később Harry Mabs feltalálta a flipper karokat, melyek használatával a leeső golyót ismét fel lehetett lőni a pálya tetejére, az első gép, amiben 3 pár flippert használtak a Humpty-Dumpty volt a D. Gottlieb Company-tól. Az ötvenes évek elején a pontok kijelzése is megváltozott, a fejüvegre felírt számokat elérésükkor égők világították meg, ugyanekkor jelentek meg a két játékosos gépek is. A hatvanas években is számos találmány kapcsolódik a flipperekhez, az egyik az 1962-ben megjelent drop-target (kártya-céltábla) a másik pedig az 1963-ban megjelent multiball, ami egynél több golyót enged egyszerre játékba. Mindkét flippert Steve Kordek tervezte, a Williams cég gyártotta.


          

Az első digitális kijelzős gép , a Rally Girl 1966-ban jelent meg, 1975-ben bedig az első teljesen elektronikus gép, a Spirit of 76 jött ki a piacra 1975ben. További érdekességeket a flipperekről itt talász: FLIPPER BLOG